23/04/08

Sťahuj ak máš čo, kde a za čo

Je nepopierateľným a stále opakovaným faktom, že PS3 bola trojským koňom pre BR formát. Samozrejme toto rozhodnutie značne skomplikovalo život tejto konzole. Drahé BR laser diódy v úvode, následne drahá PS3, plus čakanie za HDMI štandardom. Risk sa však oplatil, SONY teraz na licenčných poplatkoch poriadne zaryžuje. PS3 je teda dnes okrem konzoly aj skutočne parádnym BR prehrávačom. Microsoft však toto víťazstvo zmietol zo stola so slovami - budúcnosť patrí sťahovaniu médii po sieti. Nikto im neprotirečí, majú náskok, situácia majú dokonca dobre rozbehnutú /hovorím iba o USA, inde je to viac menej nula bodov/. Nie je však všetko v skutočnosti inak ?

Dúfam, že nikto nebude SONY obviňovať z plagiátorstva, keď sa do tohto biznisu zapojí tiež. Zatiaľ sa v tom veľké peniaze netočia, nejakých 100M dolárov v USA za minulý rok, myslieť však musite strategicky. Budúcnosť je ružová. Naprv však musíme vyriešiť pár malých technických problémov. Totiž, ak už sťahujem film v HD formáte, okrem HD telky potrebujem niečo lepšie ako je analógový výstup prvej XBOX série bez HDMI. Najnovšie kusy ho už majú, ale iba vo verzii v1.2, PS3 ma výkonnejšiu v1.3a. Dobre, rozhodnem sa "trochu horšiu" kvalitu audia a videa ignorovať /laik to má aj tak u prdele/. Kde to však uložim ? Na PS3ke tento problém neriešime, SONY nám dovolilo bez ztraty záruky vymeniť si pôvodny 20-40-60-80 gigový hardisk za iný .. ľubovoľne veľký, a za cenu, ktorú si dohodnem s predajcom. Pri Xboxe však nemáte na výber, CORE-ARCADE navyše žiadny HDD nemá, musíte si ho kúpiť od MS, iba v jednej veľkosti /120 giga/, a za značne prestrelenú cenu. Do PS3 za to zoženiete 250ku. Hoďme však za hlavu aj tieto problémy, zatiaľ stále na strane MS. Hovorme o obsahu, teda to - čo budeme sťahovať.



Microsoft podpísal niekoľko zmlúv s veľkými štúdiami. Filmy, TV seriály a podobne. Teraz pozor, zatiaľ čo MS si tieto práva draho kupuje, SONY ich vlastní !! Holding Sony Pictures Entertainment je skutočne obrovský, námatkovo : Columbia a TriStar Motion Picture Group, Culver Entertainment, Sony Pictures Television Group, Metro-Goldwyn-Mayer a doslova desiatky sesterských spoločnosti vyrábajúcich kilometre filmov, seriálov, dokumentov a rôznych show. SONY sama seba dohodí pekný kšeft. SONY teda nemá technické problémy, nikomu neplatí tantiémy, karty ma skvele rozhodené, chcelo by to ešte bodku na záver. Bude ňou schopnosť PSP streamovať-pozerať si multimediálny obsah uložený na hardisku PS3 .. na diaľku. Aj tie stiahnuté HD filmy. Myslím, že toto kolo opäť vyhraje SONY.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****